KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Nasze zajęcia

TEMATYKA ZAJĘĆ

Zakres tematyczny realizowanych zajęć w poszczególnych grupach wiekowych jest związany z najbliższym otoczeniem dziecka. Ośrodki tematyczne pozostają w zgodzie z kalendarzem przyrody i wydarzeniami społecznymi.

Treści edukacyjne każdego tematu są odpowiednio rozszerzane przez nauczyciela, w zależności od potrzeb dzieci, środowiska i wyposażenia przedszkola.

Zakres tematyczny integruje treści i zadania ze wszystkich obszarów edukacyjnych określonych w „Podstawie programowej wychowania przedszkolnego”. Takie ujęcie treści i zadań edukacyjnych umożliwia równoczesne oddziaływanie na wszystkie sfery rozwoju dziecka. Mogą one podejmować różne formy aktywności, natomiast nauczyciel ma możliwość dobierania różnych metod i form działalności edukacyjnej.

Oto bardzo ogólne przedstawienie sposobów realizacji tematów, które są modyfikowane, zmieniane, wzbogacane i upraszczane w zależności od kreatywności każdej nauczycielki:

Najczęściej tematy realizowane są na przestrzeni tygodnia:

  • W poniedziałek - dzieci zapoznawane są z tematem poprzez przekaz utworu literackiego za pomocą m.in.: ilustracji i opowiadania nauczycielki,przedstawienia teatralnego, zagadek;
  • We wtorek - dzieci wykonują pracę plastyczną i poznają piosenkę, utwory muzyczne związane z tematem;
  • W środę – dzieci poznają wybrane pojęcia matematyczne, w których występują elementy należące do tematu;
  • W czwartek – podobnie jak we wtorek dzieci utrwalają wiadomości i pogłębiają umiejętności artystyczne;
  • W piątek – dzieci wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności z danego tematu poprzez podejmowanie różnorodnych działań rozwijających myślenie, mowę i język.

Każdego dnia odbywają się zabawy i zajęcia ruchowe, które też są tematycznie związane z realizowanym ośrodkiem tematycznym.

Przykładowe tematy: „W naszym przedszkolu”, „Bezpieczna droga do przedszkola”, „Jesień w sadzie i w ogrodzie”, "Kolory wokół nas", "Zmysłowe poznanie świata", „Poznajemy pracę ludzi w naszej miejscowości” i inne.

Organizowane są zajęcia otwarte dla rodziców.