KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rytmika

Zajęcia muzyczno - taneczne: instruktor Joanna Tarnowska

"Dzieci są nadzieją, która rozkwita wciąż na nowo, projektem, który nieustannie się urzeczywistnia, przyszłością, która pozostaje zawsze otwarta". Jan Paweł II

Muzyka obecna jest w życiu każdego z nas niemalże zawsze i wszędzie. Towarzyszy nam w najważniejszych dla nas momentach. Uprzyjemnia czas, bawi, nastraja, uspokaja, pobudza i koi. Dlatego tak ważne jest, aby dzieci miały z nią kontakt od najmłodszych lat.

Zajęcia muzyczno- taneczne mają na celu rozbudzić artystyczny rozwój poprzez muzykę, śpiew i aktywną zabawę. Jak wiemy najwięcej radości dostarcza dzieciom gra na instrumentach, dlatego towarzyszą prawie każdym zajęciom. Realizowane są na nich następujące ćwiczenia:

  • Granie fragmentów piosenek;
  • Wykonywanie akompaniamentów perkusyjnych;
  • Wygrywanie na instrumentach własnego nastroju, uczuć, przeżyć.
  • Ważnym elementem zajęć jest TANIEC, który sprzyja odprężeniu psychicznemu, zmniejsza napięcie. Dzieci wyzbywają się kompleksów, otwierają się na świat, stają się spontaniczne i bardzo często odnajdują swoje miejsce w grupie rówieśniczej, uczą się niesienia pomocy oraz wzajemnego zaufania. Taniec kształtuje również motoryczność dziecka i rozwija sprawność ruchową. Podczas zajęć dzieci poznają różnorodne tańce narodowe, ludowe oraz nowoczesne, które zostaną wykorzystane podczas przeglądów, konkursów artystycznych na forum publicznym.

Raz w miesiącu w ramach zajęć będzie odbywała się ZUMBA (taniec połączony z aerobikiem). Na której dzieci poznają podstawowe kroki taneczne;

  • V- STEP, MAMBO, STEP TOUCH, CHA-CHA, RUMBA, TWIST ITP.

Poza tym utworzony zostanie ZESPÓŁ WOKALNO - TANECZNY, którego celem będzie reprezentowanie naszego przedszkola na różnego rodzaju imprezach publicznych dla dzieci.

Zajęcia kończą się RELAKSACJĄ – ćwiczeniami oddechowymi w pozycji leżącej i siedzącej, której celem jest pogłębienie odprężenia, przy spokojnej, melodyjnej muzyce, cicho odtwarzanej.

Oprócz tego głównym celem na moich zajęciach jest rozbudzenie w dzieciach miłości do muzyki, tańca, śpiewu, oraz odkrywanie talentów muzycznych wśród dzieci. Pamiętajmy, że każde dziecko posiada zdolności muzyczne, jednak talent trzeba w nim obudzić! Joanna Tarnowska