Pomarańczowe zajęcia kulinarne.
Tego dnia, po obiadku dzieci przygotowały stoły i podzieliły się na dwie grupy: chłopców i dziewczynek. Grupy otrzymały przepis na świeżo wyciskany sok pomarańczowy oraz lemoniadę pomarańczowo-cytrynową. Dzieci współpracując w zespole, dbały o to, by każdy miał udział w wykonaniu kulinarnego zadania. W ten sposób przygotowaliśmy pyszne, zdrowe pomarańczowe napoje, które znikły w okamgnieniu. Na zakończenie chętne dzieci częstowały się plasterkami cytryny i pomarańczy, a lemoniadę przygotowaliśmy również do podwieczorku. Nie zapomniały również o dokładnym umyciu rąk przed i po działaniu. Przy okazji ćwiczyliśmy motorykę małą, dzięki użyciu ręcznej wyciskarki do cytrusów, a także eliminujemy zbędny cukier, zastępując go naturalnym miodem. Takie zajęcia bardzo angażują przedszkolaki i pozwalają na własnym doświadczeniu zrozumieć, że owoce i warzywa przygotowane we właściwy, atrakcyjny sposób są niezwykle smaczne i przede wszystkim zdrowe. Starajmy się zachęcać ich do takich działań również w środowisku domowym. Po zajęciach dzieci posporzątały salę i bawiły się swobodnie na dywanie.
