Wiosenna sałatka owocowa i naturalny sok owocowo-warzywny.
Realizując hasła programowe naszego przedszkola: "Jemy zdrowo i kolorowo" oraz "Aktywność ruchowa - potrzebna i zdrowa", dzieci z naszej grupy uczestniczyły w zajęciach kulinarnych a także w zabawach ruchowych. Na początku zajęć, przedszkolaki zdjęły bluzy a także buty i na boso w skarpetkach brały udział w takich ćwiczeniach, jak: biegi, podskoki obunóż, przysiady, "pajacyki", krążenia ramion w przód i w tył. Po intensywnej rozgrzewce, dokładnie umyliśmy rączki i przeszliśmy do przygotowania pysznych, zdrowych i naturalnych przekąsek. Najpierw dzieci przygotowały sok jabłkowo-marchewkowy z dodatkiem cytryny, przy wykorzystaniu wyciskarki. Nieco później przyrządziły wiosenną sałatkę owocową, przy użyciu szatkownicy oraz takich owoców, jak: jabłka, gruszki, kiwi, banan, mandarynka, borówki, maliny, brzoskwinia, winogrona oraz dodatków: miodu akacjowego oraz soku z cytryny. Warto zaznaczyć, iż dzisiejsze zabawy niezwykle przypadły dzieciom do gustu a dodatkowo były bardzo praktyczne. Dzięki takim zajęciom, tworzymy sytuacje sprzyjające rozwojowi nawyków i zachowań prowadzących do dbania i zdrowie oraz sprawność ruchową. Ponadto kształtujemy u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe a także promujemy aktywność ruchową.