Zajęcia kulinarne - "Poznajemy regionalne specjały".
Wśród regionalnych specjałów nie mogło zabraknąć: gziku, oscypków, katarzynek i rogali świętomarcińskich. Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. Krótko mówiąc jest to poprostu twaróg rozrobiony ze śmietaną, wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Oscypek natomiast to twardy, najczęściej wędzony owczy ser, charakterystyczny dla polskich gór. Wyśmienite katarzynki to specjał Torunia, a rogale świętomarcińskie to przysmak typowy dla Poznania. Podczas zajęć dzieci dzieci współpracując ze sobą, przygotowały pyszny gzik, który pojawił się następnie na kanapeczkach i stanowił przepyszną, zdrową przekąskę. Dodatkowo dzieci próbowały smaku katarzynek oraz rogali świętomarcińskich, które również przypadły im do gustu. Praktyczna forma prowadzenia zajęć znacznie sprzyja zapamiętaniu wiadomości a kulinarne zajęcia są doskonałą okazją do próbowania nowych smaków.